Nulta stranica portala
bolest
upala
potpora
zaposlenja
business
partneri
sadržaj
kontakt
newsletter


Alzheimerova bolest

Ovo je jedna od najtežih bolesti uopće jer je teška ne samo za pacijenta nego je vrlo iscrpljujuća za obitelj, budući da traje u prosjeku sedam godina. Evo nekoliko klasičnih (i šokantnih) primjera: Malcolm & Barbara 1, Malcolm & Barbara 2, Grace, James.


Službeni stav suvremene medicine

Alzheimerova bolest je teška, neizlječiva, degenerativna bolest mozga, koja može uzrokovati smrt. Svojim napredovanjem dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika... više pogledajte na hrvatskoj wikipediji ovdje.


Alternativni pogled suvremene medicine

25. srpnja 2013. razgovarali smo s poznatim zagrebačkim liječnikom, dr. Aleksandrom Soltyšikom, pobornikom biološke medicine, o mogućnostima nekonvencionalnog pristupa liječenju Alzheimerove bolesti i dobili zanimljive i obećavajuće odgovore. Pitanja i odgovore imate u formi video clipova u dvije kvalitete, tzv. TV kvaliteti (640x360 piksela) i HD (visokoj rezoluciji, 1280x720 px).

 - Definicija Alzheimerove bolesti TV kvaliteta

HD kvaliteta
 - Simptomi Alzheimerove bolesti TV kvaliteta

HD kvaliteta
 - Alzheimerova b. (liječenje, početak: klasičan pristup) TV kvaliteta

HD kvaliteta
 - Alzheimerova b. (liječenje, nastavak: biološki pristup) TV kvaliteta

HD kvaliteta
 - Evaluacija demencija TV kvaliteta

HD kvaliteta
 - Dr. Aleksandar Soltyšik (predstavljanje) TV kvaliteta

HD kvaliteta
 - Dr. Aleksandar Soltyšik (dopunska znanja) TV kvaliteta

HD kvaliteta
 - Tablica za evaluaciju demencija DOC file

PDF file

 

Stanje u svijetu

Alzheimerova bolest je danas šesti uzročnik smrtnosti u SAD-u. Trenutno u svijetu od nje boluje preko 36 milijuna osoba. Predviđanja su da će se broj oboljelih udvostručavati svakih 20 godina. Europa danas broji preko 5 milijuna oboljelih; isto toliko i Sjeverna Amerika. (Ovi podaci su stari nekoliko godina.) Među populacijom od 65 god. već ima 10% oboljelih, a kod populacije iznad 80 god. ima i 50% oboljelih. Procjene govore o brojci od 107 milijuna oboljelih na koncu 21. stoljeća.


Stanje u Hrvatskoj

Procjene stare nekoliko godina govore o brojci od 80 tisuća oboljelih u Hrvatskoj. Krovna udruga za ovu bolest je Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest. Postoji nekoliko specijaliziranih domova za ove bolesnike. Ostali se "liječe" pri psihijatrijskim bolnicama ili su smješteni među ostalom populacijom u domovima za stare i nemoćne. Nismo zabunom stavili navodne znake uz riječ liječe, jer mi liječenjem smatramo postupke koji imaju za rezultat poboljšano stanje zdravlja (poput operacije slijepog crijeva) a ne tek puko usporavanje degradacije zdravlja. Ono što žalosti je činjenica da Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest do sada nije imala spremnosti niti saslušati naše ideje kad smo ih u nekoliko navrata kontaktirali, a kamoli nam pružiti logistiku da dokažemo svoje tvrdnje. Ako je medicina znanost, a temeljna karakteristika evaluacije znanstvenih pretpostavki je eksperiment, ne znam što krovna udruga može imati protiv eksperimenta, čak i ako sumnja u dobre rezultate.


Poznate osobe koje su bolovale od Alzheimerove bolesti

Ako u bolesti može biti pravde onda je to s ovom bolešću. Ona napada neovisno o staležu i imovnom stanju. Neke od najpoznatijih osoba koje su bolesne ili umrle od AB:

Ronald Reagan, 40. predsjednik SAD
Saudijski kralj Abdullah (dijagnosticirano u ožujku 2013.)
Ser Winston Churchill, britanski premijer
Harold Wilson, britanski premijer
Margaret Thatcher, britanska premijerka
Sugar Ray Robinson, boksač
Floyd Petterson, boksač
Maurice Ravel, francuski skladatelj
Somerset Maugham, engleski književnik
Perry Como, pjevač
Rita Hayworth, glumica
Ser Terry Pratchett, pisac
Charles Bronson, glumac i redatelj
Charlton Heston, glumac i politički aktivist
Immanuel Kant, njemački filozof

Više pogledajte ovdje, ovdje ili "proguglajte" internetom...


Dodatak

Možete poslušati i dvije radijske emisije o Alzheimerovoj bolesti: Alzheimerova bolest, Radio Sljeme, od 21.09.2011. (preuzmite ovdje) i Alzheimerova bolest, emisija Doba znanosti, 3. program HR, od 12.08.2011. (preuzmite ovdje). Preporučamo prvu.


Razmislite

U početku mojih posjeta domovima za stare i nemoćne osobe uočio sam jedan obrazac kojeg sam, želeći biti dobronamjeran, smatrao izuzetkom. Radilo se o tome da me je vlasnica jednog doma upozorila na dvije obitelji koje imaju oboljelog od Alzheimera. Na moje pitanje kako da ih kontaktiram i ponudim pomoć, gospođa se tužno osmjehnula mojoj naivnosti, s riječima: "Pa djeca jedva čekaju da stari gospodin umre, da mogu razdijeliti imovinu i stan." Nažalost, nakon razgovora s većim brojem domova shvatio sam da to nije izuzetak već prije pravilo. Jasno mi je da je s osobom oboljelom od AB u uznapredovalom stadiju bolesti vrlo teško živjeti, pogotovo što to traje godinama. Takve obitelji mogu razumjeti da u određenoj fazi bolesti počnu traže spas za svoj privatni život. Grozni su oni koji to rade radi imovine ili oni koji još uvijek funkcionalne roditelje šalju u dom iz čistog egoizma i komoditeta. Takvima ne pada na pamet da im je slična sudbina prilično vjerojatna. Oni koji su manjina i važniji im je otac ili majka od zidova i kvadratnih metara, neka se jave nama ili našim partnerima u projektu.